Velg ansatte som passer ditt arbeidsmiljø

godt arbeidsmiljø

Noen mener arbeidsmiljø handler mest om sikkerhet på arbeidslassen, mens andre mener det handler mer om det psykososiale. Vi mener at det handler om begge deler.

Når man skal ansette gjør man mange vurderinger om kandidatene som søker – har de riktig kompetanse, sertifikater, utdanning osv.? Man spør som regel også om de har de rette egenskapene, motivasjonen og forutsetningene for å bli gode/lykkes. Mange legger også mye vekt på å vurdere om kandidatene passer inn i arbeidsmiljøet eller ikke. De som gjør dette har nok sett verdien av riktig kandidatprofil, holdninger til arbeidsmiljø og hvilken effekt dette kan ha for hele organisasjonen. Vi har her laget noen tips som kan hjelpe dere med å finne kandidater med riktig innstilling til deres arbeidsmiljø.

Definer vurderingskriteriene

Som nevnt i introen til dette innlegget så varierer det fra arbeidsplass til arbeidsplass hva som er et godt arbeidsmiljø. Det er derfor viktig å sette seg ned med de som er involverte i ansettelsesprosessen, og definere for seg selv hvilke egenskaper / kompetanse som er viktig for å kunne opprettholde et godt arbeidsmiljø. Sitter man f.eks. i et åpent landskap kan kriterier som samarbeidsvillig, fleksibel, lavmælt, sosial e.l. være viktige faktorer. Hvis man derimot jobber i et betonglag på et anleggsprosjekt kan det kanskje være viktigere med respekt for regler, fokus på sikkerhet, tørre å si fra om avvik, eller lignende

Velg ut de 3 viktigste kriteriene

Når dere har definert hvilke kriterier som er viktige for et godt arbeidsmiljø hos dere er det på tide å begynne med utvelgelsen av de viktigste. For noen kan dette være en lang liste med kriterier, mens for andre vil det kanskje bare være en eller to. Uansett bør ikke listen bli for lang. Jo lengre listen er jo vanskeligere blir det å finne kandidater som passer inn i profilen. Ta derfor stilling til hvilke kriterier som er et absolutt krav og hvilke som er “kjekke å ha”.

Velg dine spørsmål

I forkant av intervjuene bør du og de andre som er involverte i prosessen, sette dere ned og definere noen spørsmål dere kan stille til kandidaten som vil gi dere svar på det dere er ute etter. Ledende spørsmål og ja / nei spørsmål bør unngås. Eksempler som kan benyttes er:

  • Hva er et godt arbeidsmiljø for deg?
  • Hvorfor der det du nettopp sa viktig for deg?
  • Kan du beskrive en situasjon der du opplevde et godt arbeidsmiljø / dårlig arbeidsmiljø

Lag gjerne dine egne spørsmål, men sørg for å stille spørsmålene slik at kandidaten blir nødt til å utdype svaret sitt.

Lykke til!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *