Bemanningsbransjen og svart arbeid

svart_arbeid_i_bemanningsbransjen

Det finnes dessverre altfor mange aktører, både innen bemanning og andre bransjer, som snyter staten for skatter og avgifter. Ikke bare er de med på å gi bransjen et dårlig rykte, men de skaper en konkurransevridende situasjon. I enkelte tilfeller er de også med på å skape direkte farlige arbeidsplasser.

Vi intervjuer mange mennesker hver uke og har av flere blitt fortalt om arbeidsforhold- og betingelser som er uakseptable – både av utenlandske og norske selskaper. Det er dessverre mange historier om arbeidstakere som ikke har mottatt lønn for arbeid de har utført, har blitt betalt altfor lite, eller har blitt utnyttet på andre måter.

Aktørene som arbeider svart mangler ofte riktig kompetanse, godkjente sertifikater, god nok kjennskap til fagmessig utførelse av arbeidet og kompetanse innenfor sikker utførelse av arbeidet. De som utfører arbeidet er ofte ikke forsikret og HMS’en er svært mangelfull. Disse firmaene/arbeiderne ignorer arbeidsmiljøloven, ofte med svært alvorlige konsekvenser. Mediene avdekker med jevne mellomrom slike saker, men det er nok dessverre bare toppen av isfjellet.

Bygg.no har publisert en sak som tar opp temaet rundt kampen om arbeidslivskriminalitet. Her skriver de blant annet at det skal bli vanskeligere å drive kriminelt, at alle involverte parter må stå til ansvar og at ansvaret går helt opp til toppen av de store entreprenørene. Vi synes det er veldig fint at det er et så sterkt fokus på å rydde opp i bransjen. Personlig opplever vi de aller fleste aktørene i bygg og anlegg som seriøse, men dessverre finnes det flere der ute som ødelegger bransjen for alle de andre.

Vi ønsker velkommen alle tiltak fra næringen, arbeidstilsynet og media som setter fokus på dette, og imøteser strengere konsekvenser for de som bryter gjeldene lover og regler. La de seriøse aktørene få konkurrere på likt grunnlag og fjern de useriøse.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *