4 tegn på at du har ansatt feil kandidat

De aller fleste som har ansatt folk over tid har vel på et eller annet tidspunkt valgt feil kandidat. Dette er ikke uvanlig, men hvis man er fersk i gamet kan det være vanskelig å se faresignalene på et tidlig tidspunkt slik at skadeomfanget kan minimeres. Dette gjelder spesielt stillinger der det ikke er helt klare resultatkrav som kandidaten kan knyttes til. Her kommer vi med noen tips som kanskje kan hjelpe i det mer usikre situasjonene:

1. Den ansatte melder seg ut sosialt

Det å «melde seg ut» sosialt trenger ikke i seg selv å bety så mye i forhold til om du har ansatt riktig kandidat eller ikke. Det avhenger så klart av hva slags arbeidsmiljø det er i bedriften fra før av. Men hvis det er et miljø der de andre ansatte kommuniserer mye med hverandre gjennom dagen vil det være verdt å merke seg hvis den ansatte sjelden eller aldri engasjerer seg i dette.

2. Det er «andres feil» at kandidaten ikke leverer

Opplever du at den nyansatte ikke leverer slik han skal, men har «gode» grunner for at det ikke blir gjort? Dette kan være tegn på at kandidaten på en eller annen måte har problemer med å tilpasse seg sin nye jobbsituasjon. Det beste er så klart å grave i årsakene til problemene. Kanskje dukker det opp ting du ikke var klar over og som det er nødvendig å ta tak i. Men hvis kandidaten fortsetter med å skylde på alle andre faktorer etter at du har gjort nødvendige justeringer, kan det være et tegn på at kandidaten ikke evner eller ønsker å tilpasse seg sin nye jobbsituasjon, og at du rett og slett har ansatt feil.

3. Du føler ikke at du kan stole 100% på kandidaten

Tillit i arbeidsforholdet er veldig viktig hvis arbeidsforholdet skal fungere på sikt. I begynnelsen av et arbeidsforhold er det viktig å følge opp hyppig for å avklare tillitsforholdet. Hvis du etter en stund merker at du fortsatt må følge opp selv om du normalt sett burde kunne overlate kandidaten til seg selv, er det på tide å vurdere om dette kanskje ikke er riktig kandidat.

4. Kandidaten har mye fravær

Selv om man skal være forsiktig med å bruke gyldig fravær som årsak til å revurdere et arbeidsforhold, er det likevel et lite faresignal om en ansatt har mye fravær i kombinasjon med noen av punktene over. Dette kan ofte være tegn på at kandidaten ikke trives i arbeidssituasjonen og enten blir direkte syk av det, eller ønsker å holde seg hjemme på grunn av det.

Ingen av punktetene over kan alene avgjøre om du har ansatt riktig eller ikke. Det er alltid mange variabler som spiller inn når man håndterer menneskelige relasjoner, men hvis du oppdager flere av disse punktene i kombinasjon kan det være faresignaler som det bør tas tak i.

Del innlegget

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email